Prísne dodržiavanie diéty a dbanie na pravidelnosť a kvalitu stravovania je základom pre úspešnú liečbu pankreatitídy. Stavebným kameňom u pacientov s pankreatitídou, je zvýšenie príjmu rastlinných bielkovín, znížiť príjem tukov a sacharidov a cukru.

Pankreas je podžalúdková žľaza, ktorá napomáha pri spracovávaní a trávení potravy. Preto je správne stravovanie dôležité nielen pri jeho ochorení, ale mali by sme sa venovať aj prevencií.

Pankreas ovplyvňuje aj hladinu cukru v krvi, a tak narušenie jeho funkcie vedie k cukrovke. Existujú aj domnienky, že môže predstavovať rizikový faktor pre rozvoj mnohých ďalších ochorení, ako sú napríklad srdcové choroby, vysoký krvný tlak, mŕtvica a problémy s obličkami.

Správne sa stravovať počas držania diéty pri zápale pankreasu je vysoko dôležité, pre dosiahnutie zlepšenie zdravia nevyhnutné. Diétu je potrebné dodržiavať približne 5-6 dní.  Stravovanie by malo byť výlučne pravidelné a ideálne sú 5 hodinové prestávky medzi jedlami

Vznik pankreatitídy

  • Choroby žlčníka, žlčových ciest.
  • Cirhóza (nepriaznivé chronické ochorenie charakterizované degeneráciou a nekrózou pečeňový parenchým).
  • Prítomnosť dvanástnikového vredu: vredy, gastrointestinálne duodenitída alebo (duodenitída – je zápalové ochorenie sliznice dvanástnika).
  • Intoxikácie (otravy) alkoholom.
  • Brušná trauma akou je napríklad pád.
  • Podráždenie v dôsledku užívania liekov – immunosupressanty, indometacín, paracetamol, antibiotiká, Brufen, estrogén.
  • Cievne ochorenia.
  • Rôzne infekcie, ako je napríklad hepatitída spôsobená vírusmi B a C.
  • Dedičné predispozície.
  • Ochorenie spojivového tkaniva.

Čo nekonzumovať počas držania diéty pri zápale pankreasu?

Zabudnite na vyprážané, korenené, údené pokrmy. Taktiež je potrebné vylúčiť sladkosti, šumivé nápoje a alkohol.

Ďalej zo svojho jedálnička musíme vylúčiť výrobky, ktoré spôsobujú tvorbu kyselín v tela (kapusta, fazuľa, bohatý vývar s mäsom, hubami alebo ryby, polievky, kyslá smotana, tuky, živočíšne tuky (okrem masla)).

Vyvarujte sa presladeným a taktiež presoleným pokrmom… sladkosti, chlieb, zemiaky a taktiež káva a alkohol. Úplne sa treba vyhnúť mliečnym výrobkom a živočíšnym bielkovinám.

Čo konzumovať počas držania diéty pri zápale pankreasu?

Počas držania diéty doporučujeme konzumovať tieto ľahké jedlá a potraviny ako napríklad.: zeleninové polievky, ľahké vývary, zelenina, zemiaková kaša, dusené jedlá z chudé mäso, varené ryby, ovsené vločky vo vode, mliečne výrobky s malým množstvom tuku.

Konzumácia ovocia počas držania diéty je povolená ale iba v menšom množstve.

Zeleninu doporučujeme vyberať také druhy, ktoré obsahujú veľa vlákniny (reďkovky).

Preferujte jedlá tepelne ošetrené: dusené, varené (nie vyprážané).

Medzi odporúčané potraviny patria: losos, krevety, kuracie mäso a vajcia, tofu, vlašské orechy, jablká, hrušky, maliny, brokolica, uhorky, špargľa, avokádo, olivový olej, škorica a bylinkové čaje.

Aké prijímať tekutiny

Vhodné sú minerálne vody ale bez “bubliniek” (neperlivé). V systematickom prijímaní minerálnej vody, môžte napomôcť pri normalizovaní fungovania žlčového a pankreasového systému. Ďalej sú vhodné bylinné čaje, čistá pramenitá voda…

Upozornenie

Zápal pankreasu je vážny zdravotný problém a preto bez konzultácie s vašim lekárom, nedoporučujeme púšťať sa do držaní diéty bez súhlasu odborného lekára.

TOTO JE HRIECH NEVYUŽIŤ: Ak cítiš, že potrebuješ zmenu, pridaj sa do mojej FB skupiny. Neoľutuješ. Účinné tipy pre zdravie i peknú postavu, super komunita,... Navyše môžeš získať ANALÝZU stravovania. "Pridaj sa tu!!" facebook skupina Herbalife

3 thoughts on “Diéta – Pankreas

  1. Dobry den,

    som zmeteny z tohto clanku pretoze na jednej strane pisete zesa treba vyhybat kapuste, fazuli a o par riadkov nizsie pisete co sa ma konzumovat a je tam kapusta, a fazula. Asi by to bolo dobre opravit, alebo s iv tom urobit jasno.

    Vopred dakujem za opravu.

    1. To iste si myslim aj ja. Kapusta a strukoviny je to najhorsie pri pankreatitide a v clanku su uvedene ako odporucane? Vsak to je isty zachvat pankreasu po ich konzumacii.

  2. Odporúčané potraviny nesedia: vajcia, vlašské orechy,hrušky, maliny, brokolica, uhorky, špargľa, avokádo?
    vajcia:- povolené neobmedzene bielok, 1 vajce ako súčasť pokrmu(nie natvrdo..), vlašské orechy, avokádo(obsahujú výrazné množstvo tukov), kapusta(vôbec nie), strukoviny, brokolica, paprika(nie, kvôli nafukovaniu, a nižšej stráveľnosti), maliny, čučoriedky, hrušky (sa neodporúčajú) uhorky(zbavené šupky) atď.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *