Žlčník je rozmermi malý dutý orgán, podobný vaku hruškovitého tvaru. V našom tele sa nachádzajúci pod pravým pečeňovým lalokom. Jeho hlavnou funkciou je zhromažďovanie a zhusťovanie žlče a jej následné vypudenie pri zvýšenej potrebe v procese trávenia. Čoraz častejšie sa stáva, že konzumáciou dnešných “rýchlych” jedál dráždime žlčník a dochádza k “neplánovanému” vypudeniu žlče.

Problémy so žlčníkom nám o sebe dajú vedieť najprv nenápadným pálením záhy, pocitom plného žalúdka, nadúvaním, alebo nepríjemným tlakom pod rebrom na pravej strane.

Problémy so žlčníkom môžu nastať pri vynechaní raňajok. Taktiež nepravidelná strava.. Dlhodobé vynechávanie raňajok zo stravovacej štruktúry dňa je totiž jedným z rizikových faktorov vzniku žlčníkových kameňov.

Okrem toho k tomu napomôže aj strava s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených mastných kyselín, tukov, poruchy ich metabolizmu, obezita, gravidita, prudké zmeny hmotnosti, ale aj niektoré druhy chorôb, ako napríklad cukrovka, či zvýšený cholesterol.

Riešením problému so žlčníkom je návšteva lekára a taktiež dodržiavať “pôst”. To znamená začať dodržiavať nízkotučnú diétu. Úplné vyradenie živočíšnych tukov a naopak preferovanie veľké množstvo zeleniny a Vitamínov.

 

Nevhodné potraviny pri žlčníkovej diéte:

Pri problémoch so žlčníkom úplne vyradíme zo svojho jedálnička vyprážané a “tučné” jedlá. Taktiež obmedzíme sladené nápoje.

Vyhýbajte sa mastným a koreneným jedlám, kysnutým cestám, mastným mäsám, zelenine kt. nadúva, káva, alkohol,ani bublinky.

Potraviny a jedlá solíme minimálne, dusíme alebo varíme.

Kompletný zoznam zakázaných a povolených potravín vo väčšine prípadov môžte získať aj po návšteve lekára.

Mäso a údeniny – tučné bravčové a hovädzie, bôčik, tučné salámy, klobásy
ryby – losos, sardinky, makrela, tuniak v oleji
mliečne výrobky – tučné výrobky, smotanové jogurty, tučné syry, syrečky
vajcia – vajcia, tatárska omáčka
polievky, omáčky – tučné vývary, tučné a maslové omáčky
nápoje – káva, perlivé nápoje, alkohol, sladené nápoje
pečivo – čerstvé pečivo, sladké pečivo
sladkosti – čokolády, zákusky, torty
ovocie – slivky, hrušky, kokos
zelenina – cibuľa, sója, kapusta, strukoviny
korenie – ostré korenie, čierne korenie, horčica

 

Vhodné potraviny pri žlčníkovej diéte:

mäso a údeniny – chudé mäso, nízkotučné šunky
ryby – treska, filé, tuniak
tuky – olivový olej, maslo, nízkotučné pomazánky
mliečne výrobky – nízkotučné syry a mliečne výrobky
polievky – obilninové, z ovsených vločiek, ryžová, krupicová, žemľová, zemiaková, zemiaková krémová, mrkvová, z mladej zeleniny, rascová, hrášková, špenátová, paradajková, slabý hovädzí vývar, drobková
pečivo – celozrnné a pšeničné
obilniny – ovsené vločky, ryža, múka, cestoviny
cukry – trstinový, hroznový, biely cukor, med
ovocie – jablká bez šupky, banány, citrusové plody
zelenina – okrem nevhodnej zeleniny

Formula 1 kokteil Herbalife

Žlčníková diéta – Jedálniček

Počas žlčníkovej diéty konzumovať hlave sucháre a zeleninové polievky. Konzumovať iba “ľahké” jedlá. Dodržiavanie povolených a zakázaných potravín by sme mali dodržiavať približne jeden až dva mesiace. Samozrejme záleží podľa toho ako sa budete cítiť. Pri zhoršovaní určite doporučuje čo najskoršiu návštevu svojho lekára.

  • Raňajky: jablká bez šupiek, celozrnné pečivo, maslo, med
  • Desiata:ovocie
  • Obed: zeleninová polievka, Grilované kuracie prsia, zemiaková kaša
  • Olovrant: mrkvový šalát
  • Večera: ovsená kaša
  • Raňajky: banány, biely jogurt, celozrnné pečivo
  • Desiata:ovocie
  • Obed: zeleninová polievka, dusené chudé mäso, ryža
  • Olovrant: nízkotučný jogurt, celozrnné počivo
  • Večera: zeleninový šalát, ovocie

Tieto informácie sú informatívneho charakteru. Ak máte problémy so žlčníkom poraďte sa so svojim lekárom.

TOTO JE HRIECH NEVYUŽIŤ: Ak cítiš, že potrebuješ zmenu, pridaj sa do mojej FB skupiny. Neoľutuješ. Účinné tipy pre zdravie i peknú postavu, super komunita,... Navyše môžeš získať ANALÝZU stravovania. "Pridaj sa tu!!" facebook skupina Herbalife

1 thought on “Žlčníková diéta

  1. Celozrnné pečivo obsahuje zbytky klíčkov, zŕn, ktoré môžu pri žlčníkovej diéte spôsobiť problémy. Okrem toho sú vyrobené hlavne z obyčajnej pšenice, obsahujú lektín, ktorý spôsobuje ďaleko vážnejšie problémy. Čo tak ho nahradiť starým bielym pečivom ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *