Po dlhoročnom skúmaní, zistil americký doktor Peter d’Adamo, že v našej krvi sa nachádza genetický odkaz po našich predkoch, ktorý nám pomôže ukázať, aké potraviny sú pre naše telo najvhodnejšie. Každá krvná skupina má vyhradený určitý typ potravín, ktoré už naši predkovia konzumovali vo väčšom množstve a tým sa im postupne prispôsoboval tráviaci trakt a metabolizmus. Základom týchto diét je teda upravenie jedálnička a konzumácia potravín, ktoré sú najvhodnejšie pre náš metabolizmus.
Krvná skupina B
Krvná skupina B vznikla približne medzi 10 000 až 15 000 rokmi v oblasti dnešného Pakistanu a Indie. Počas obdobia migrácie ľudí z Afriky do Európy, Ázie a Ameriky. V tomto období boli drsné klimatické podmienky, a problematické, nepravidelné zásobovanie potravinami. Títo ľudia majú zvlášť odolný imunitný systém proti nachladnutiu.
Charakteristika krvnej skupiny B sú:
- odolný tráviaci systém
- najprispôsobivejšia na zmeny stravy
- konzument mliečnych výrobkov
Ideálne potraviny: hovädzie, teľacie, morčacie, kapor, sépia, sumec, zubatica, tuniak, baklažán, brokolica, čili papričky, huba šitake, chren, kapusta biela, kapusta červená, kapusta čínska, karfiol, kel, kel kučeravý, mrkva, repa červená, zemiaky sladké, ananás, banány, brusnice, papája, slivky, hrozno
Nevhodné potraviny: bravčové, hus, jarabica, kačica, kura, prepelička, slanina, srdce, šunka, homár, chobotnica, krab, losos údený, mušle, rak riečny, sardela, slimák záhradný, úhor, ustrica, artičoky, avokádo, kukurica, olivy čierne, olivy zelené, reďkev, reďkovky, paradajky, tekvica,
Diéta podľa krvnej skupiny B – jedálniček:
Jedálniček 1. deň
Raňajky: 3deci čistej vody, chlieb z hnedej ryže s maslom
Desiata: banán, jablko
Obed: jahňacie mäso s ryžou, polievka zeleninová
Olovrant: ženšeňový čaj, ovocný jogurt s grahamovým rožkom
Večera: nízkotučný ovocný jogurt
Jedálniček – 2. deň
Raňajky: 3deci čistej vody, ovsená kaša
Desiata: banán, jablko alebo hrozno
Obed: pečené kura s kyslou kapustou, kukuricová polievka
Olovrant: kozí syr
Večera: omeleta s 3 vajec + zelenina
Jedálniček – 3. deň
Raňajky: 3deci čistej vody, ryžová kaša
Desiata: zmes ovocia a čaj z byliniek
Obed: rybie filé, ražný chlieb a šalát, čaj z byliniek
Olovrant: treska, grahamový rožok
Večera: nízkotučný ovocný jogurt