Zvýšený príjem bielkovín tvorí základnú časť prvej fázy Dukanovej diéty na chudnutie. Dobre vieme, že všetkého veľa škodí a teda aj pri zvýšenom príjme bielkovín nám hrozia nepríjemné zdravotné riziká.
Čo sú to Bielkoviny?
Bielkoviny taktiež nazývané proteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené prevažne z aminokyselín. V našom tele zastávajú dôležitú úlohu základných stavebných látok nášho organizmu. Ovplyvňujú celkovú imunitu tela, podporujú rast svalovej hmoty, tvorbu hormónov, enzýmov… Bez bielkovín by to jednoducho v našom tele nefungovalo…
Bielkoviny obsahujú aminokyseliny, ktoré delíme na esenciálne aminokyseliny a neesenciálne aminokyseliny.
Esenciálne aminokyseliny – sú aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť a potrebuje ich prijať v potrave, resp. musíme jesť potraviny, ktoré ich obsahujú. Takže, čím viac esenciálnych aminokyselín bielkovina obsahuje, tým je hodnotnejšia. Esenciálne aminokyseliny sú: leucín, lyzín, valín, metionín, izoleucín, treonín, tryptofan, fenylalanín.
Neesenciálne aminokyseliny – telo si ich dokáže vytvoriť z prijatej stravy.
Živočíšne bielkoviny v potravinách – sú pre telo hodnotnejšie, pretože živočíšne bielkoviny obsahujú viac esenciálnych aminokyselín, čiže sú pre telo lepšie. Na druhej strane trávenie živočíšnych bielkovín je pre telo omnoho náročnejšie a vzniká viac odpadových látok a navyše ak to budete preháňať so živočíšnymi bielkovinami, môžu Vás čakať problémy s obličkami a … Preto živočíšne bielkoviny jedzte s mierou.
Rastlinné bielkoviny – zväčša neobsahujú všetky aminokyseliny, čiže sú menej hodnotné. Na druhej strane, telo ich ľahko spracuje a navyše rastlinná strava je pre telo aj omnoho výživnejšia, obsahuje omnoho viac minerálnych látok a vitamínov.
Optimálny príjem bielkovín
Denne by sme mali prijať okolo 40 až 150g bielkovín. Pri každom z nás je ale toto číslo rôzne a záleží podľa optimálnej váhy pre kažeho jedinca.
Príjem bielkovín by sa mal teda pohybovať v rozmedzí od 0,8 až po 1,5 gramu na kilo hmotnosti.
Pri zotavovaní po operácií alebo ťažkej chorobe, odporúčajú odborníci zvýšiť príjem až na 2g.
Viac informácií o Bielkovinách nájdete na – Bielkoviny – čo sú to, bielkoviny v potravinách
Nadmerná konzumácia bielkovín – riziká
Pri zvýšenom príjme bielkovín nám hrozia zdravotné komplikácie v podobe vážnych chorôb – srdcovo cievne ochorenia, ochorenie pečene, obličiek, rakovina. Je to spôsobené hlavne z dôvodu, že potaviny obsahujúce bielkoviny obsahujú aj nasýtený tuk, cholesterol vysoký obsah sodíka.Rastlinné proteíny sú v tomto “zdravšie”.
Problémy a v niektorých prípadoch až poškodenie tráviaceho traktu, obličiek v dôsledku nadmernej tvorby amoniaku a zaplavenie organizmu bielkovinovými zbytkami.
Môžu nastať problémy s obličkami, ktoré musia spracovávať viac toxických ketónov.
Taktiež môžme očakávať tráviace ťažkosti, ako je nafukovanie spôsobené hnilobnou dyspepsou pri rozkladaní bielkovín v čreve. Nestrtávené časti bielkovín sa tu udržujú a práve to je možný zárodok rakoviny hrubého čreva.
Môže sa prejaviť aj zhoršenie pleti – Akné, v niektorých prípadoch to môže prejsť až do alergie.
Dukanova diéta je síce populárna, ale prináša zo sebou aj isté riziká. Doporučujeme pred jej držaním, poradiť sa zo svojim lekárom.