Zvýšený príjem bielkovín tvorí základnú časť prvej fázy Dukanovej diéty na chudnutie. Dobre vieme, že všetkého veľa škodí a teda aj pri zvýšenom príjme bielkovín nám hrozia nepríjemné zdravotné riziká.

Čo sú to Bielkoviny?

Bielkoviny taktiež nazývané proteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené prevažne z aminokyselín. V našom tele zastávajú dôležitú úlohu základných stavebných látok nášho organizmu. Ovplyvňujú celkovú imunitu tela, podporujú rast svalovej hmoty, tvorbu hormónov, enzýmov… Bez bielkovín by to jednoducho v našom tele nefungovalo…

Bielkoviny obsahujú aminokyseliny, ktoré delíme na esenciálne aminokyseliny  a neesenciálne aminokyseliny.

Esenciálne aminokyseliny – sú aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť a potrebuje ich prijať v potrave, resp. musíme jesť potraviny, ktoré ich obsahujú. Takže, čím viac esenciálnych aminokyselín bielkovina obsahuje, tým je hodnotnejšia. Esenciálne aminokyseliny sú: leucín, lyzín, valín, metionín, izoleucín, treonín, tryptofan, fenylalanín.

Neesenciálne aminokyseliny – telo si ich dokáže vytvoriť z prijatej stravy.

Živočíšne bielkoviny v potravinách  – sú pre telo hodnotnejšie, pretože živočíšne bielkoviny obsahujú viac esenciálnych aminokyselín, čiže sú pre telo lepšie. Na druhej strane trávenie živočíšnych bielkovín je pre telo omnoho náročnejšie a vzniká viac odpadových látok a navyše ak to budete preháňať so živočíšnymi bielkovinami, môžu Vás čakať problémy s obličkami a …  Preto živočíšne bielkoviny jedzte s mierou.

Rastlinné bielkoviny – zväčša neobsahujú všetky aminokyseliny, čiže sú menej hodnotné. Na druhej strane, telo ich ľahko spracuje a navyše rastlinná strava je pre telo aj omnoho výživnejšia, obsahuje omnoho viac minerálnych látok a vitamínov.

Optimálny príjem bielkovín

Denne by sme mali prijať okolo 40 až 150g bielkovín. Pri každom z nás je ale toto číslo rôzne a záleží podľa optimálnej váhy pre kažeho jedinca.

Príjem bielkovín by sa mal teda pohybovať v rozmedzí od 0,8 až po 1,5 gramu na kilo hmotnosti.

Pri zotavovaní po operácií alebo ťažkej chorobe, odporúčajú odborníci zvýšiť príjem až na 2g.

Viac informácií o Bielkovinách nájdete na – Bielkoviny – čo sú to, bielkoviny v potravinách

Nadmerná konzumácia bielkovín – riziká

Pri zvýšenom príjme bielkovín nám hrozia zdravotné komplikácie v podobe vážnych chorôb – srdcovo cievne ochorenia, ochorenie pečene, obličiek, rakovina. Je to spôsobené hlavne z dôvodu, že potaviny obsahujúce bielkoviny obsahujú aj nasýtený tuk, cholesterol vysoký obsah sodíka.Rastlinné proteíny sú v tomto “zdravšie”.

Problémy a v niektorých prípadoch až poškodenie tráviaceho traktu, obličiek v dôsledku nadmernej tvorby amoniaku a zaplavenie organizmu bielkovinovými zbytkami.

Môžu nastať problémy s obličkami, ktoré musia spracovávať viac toxických ketónov.

Taktiež môžme očakávať tráviace ťažkosti, ako je nafukovanie spôsobené hnilobnou dyspepsou pri rozkladaní bielkovín v čreve. Nestrtávené časti bielkovín sa tu udržujú a práve to je možný zárodok rakoviny hrubého čreva.

Môže sa prejaviť aj zhoršenie pleti – Akné, v niektorých prípadoch to môže prejsť až do alergie.

Dukanova diéta je síce populárna, ale prináša zo sebou aj isté riziká. Doporučujeme pred jej držaním, poradiť sa zo svojim lekárom.

TOTO JE HRIECH NEVYUŽIŤ: Ak cítiš, že potrebuješ zmenu, pridaj sa do mojej FB skupiny. Neoľutuješ. Účinné tipy pre zdravie i peknú postavu, super komunita,... Navyše môžeš získať ANALÝZU stravovania. "Pridaj sa tu!!" facebook skupina Herbalife

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *