Zelenina obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákninu…… Je ideálnou potravinou pri chudnutí. Vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny vás dostatočne zasýti a zároveň dodá vášmu telu potrebné živiny.
Keď svojmu telu nedodáme dostatok živín v podobe zeleniny, tak to veľmi vplýva na Vašu postavu a zdravie.
Pokiaľ chcete chudnúť zdravo, zaraďte do svojho jedálnička 4-5 porcií zeleniny denne. Na raňajky pridajte k celozrnnému pečivu papriku, alebo rajčinu. Na obed jedzte mäso so zeleninou a na večeru si pripravte chutný zeleninový šalát. Nezabudnite pri výbere zeleniny na jej rôznorodosť. Zeleninu môžete jesť i na olovrant či desiatu. Pridaním zeleniny k jedlu výrazne predĺžite pocit sýtosti.
Denná konzumácia zeleniny je základom zdravého chudnutia a zdravého životného štýlu. Pokiaľ vášmu telu budete každý jeden deň dodávať potrebné živiny, budete sa nielen lepšie cítiť ale i nadbytočné kilá budú pre vás minulosťou. Pokiaľ chcete schudnúť bez jojo efektu, potrebujete prijímať okrem živín i dostatok bielkovín. Zelenina je skvelým zdrojom živín, ale až na malé výnimky neobsahuje bielkoviny. Čiže k zelenine pridajte i chudé mäso, strukoviny či vajíčka.
Ďalšou výhodou zeleniny je jej nízky glykemický index – nerozkolíše hladinu vášho krvného cukru. Vďaka čomu sa vyhnete vlčiemu hladu a neznesiteľným chúťkam. Hodnoty glykemického indexu u jednotlivých druhov zeleniny
Je to pre vás nepredstaviteľné zjesť 5 porcií zeleniny za jeden deň? Nie je žiadny problém. Urobte to postupne. Začnite druhom zeleniny, ktorý máte najradšej a postupne pridávajte ostatné druhy zeleniny. Nebojte sa experimentovať pri jej príprave. Ideálne je ju konzumovať v surovom stave, prípadne pripravenú na pare – vtedy má najvyššiu výživnú hodnotu.
Zeleninu delíme na:
- Škrobová – je kalorickejšia, pretože obsahuje aj škroby (cukry). Má vyšší glykemický index ako neškrobová zelenina. Patria sem: zemiaky, hrach, kukurica.
- Neškrobová – Patria sem: paprika, paradajky, uhorka, šalát, špargľa, baklažán, reďkovka…… takmer všetka ostatná zelenina.
Pri chudnutí obmedzte škrobovú zeleninu, pretože má vyššiu kalorickú hodnotu. Zamerajte sa predovšetkým na neškrobovú zeleninu, ktorá vás s minimom kalórií zasýti na dlhšiu dobu.
Zelenina je jedným z najdôležitejších zdrojov živín v našej strave. Dostatočný príjem živín je nevyhnutne dôležitý pre zdravie každého jedného z náš. Ich nedostatok je spúšťačom mnohých civilizačných ochorení a zdravotných problémov. Pozor – nadváha a obezita sa radia medzi civilizačné ochorenia dnešnej uponáhľanej doby.
K zelenine doplňte ďalšie zdravé potraviny (bielkoviny, zdravé tuky, zdravé sacharidy – v správnom množstve). Pri chudnutí nezabúdajte na kvalitný pitný režim a pohyb.