Celiakia je autoimúnne ochorenie prevažne tenkého čreva. Keď sa dostane do tenkého čreva lepok, imunitný systém naň zareaguje tak, že vyšle protilátky, lepok je považovaný vlastne za škodcu. Preto je nevyhnutná bezlepková diéta. Celiakia je metabolická porucha, môže ju vyvolať stres, alkohol, poruchy príjmu potravy a zlý psychický stav pacienta. Niekedy sa roky nemusí prejaviť. Keď sa už celiakia prejaví alebo máte príznaky celiakie, tak je potrebné to konzultovať samozrejme s lekárom a dodržovať bezlepkovú diétu, resp. jesť bezlepkové potraviny, ktoré Vám musí schváliť lekár.

Celiakia príznaky:

  1. Hnačka (slabosť, chudnutie)
  2. Tlak v bruchu (nafukovanie)
  3. Anémia (chudokrvnosť)
  4. Osteoporóza
  5. Neplodnosť
  6. Depresie
  7. Atrofia svalov (suchá pokožka)

Príznaky celiakie môžu byť rôzne a jednotlivé príznaky nemusia automaticky znamenať, že máte celiakiu. Príznaky ale v žiadnom prípade nepodceňte a navštívte svojho lekára, aby Vám potvrdil alebo vyvrátil celiakiu a navrhol správne bezlepkovú diétu

Celiakia sa delí na:

  1. Typická – celiakia sa prejavuje naplno tráviacimi problémami (hnačky, nafukovanie)
  2. Atypická – najčastejší typ celiakie, prejavy (anémiou, osteoporóza, únava, epilepsia, depresia)
  3. Potenciálna
  4. Latentná
  5. Tichá

Po potvrdení celiakie, je potrebné oboznámiť sa s chorobou, informovanosť pacienta a spolupráca s lekárom, je veľmi dôležitá. Lekár hneď nasadí bezlepkovú diétu, ktorú musí pacient dodržiavať pre svoje zdravie, nie kvôli lekárovi. U pacienta väčšinou bez problémov stačí vyšetrenie raz ročne.

Dôležité – celiakia a bezlepková diéta

Na zmiernenie príznakov tohto ochorenia je dôležitá nielen bezlepková diéta, resp. bezlepkové potraviny ale aj ďalšie faktory

  1. Dostatok pohybu
  2. Dostatočný pitný režim
  3. Dostatok spánku
  4. Obmedziť vplyvy: fajčenie, alkohol a kávu
  5. Dodržovať bezlepkovú diétu
  6. Psychická pohoda

Strava, resp. bezlepková diéta

Bezlepková diéta znamená vynechať lepok zo stravy, resp. potraviny ktoré lepok obsahujú

Zdroj lepku: obilniny, múka, krupica, ovsené vločky, ovos, koláče, keksíky, iné múčne jedlá, v niektorých sa nachádzajú len stopy múky, treba sledovať príbalový leták, dôkladne!

Vhodné potraviny: pohánka, ryža, zemiaky, proso, fazuľa, sója a kukurica

Dostupné sú:  bezlepková múka (rôzne druhy), bezlepková krupica, bezlepková strúhanka, bezlepkové pečivo

Pacient s celiakiou môže teda jesť takmer všetko, kde nie je ovos, pšenica, žito a jačmeň – bezlepkové potraviny. Prirodzene bezlepkové potraviny nám uľahčujú výber aj prípravu jedál.

Bezlepkové potraviny – bezlepková diéta: 

Potraviny ktoré neobsahujú lepok a sú vhodné pri bezlepkovej diéte(bezlepkové potraviny):

Bezlepkové potraviny: Mäso, mlieko, vajíčka, zemiaky, kukurica, ryža, sója, pohánka, strukoviny, rastlinné oleje, ovocie, zeleninu, orechy a semienka,…..

Vyhláška o označovaní potravín je povinná upozorniť na výskyt lepku (gliadin) v potravinách na obaloch, treba dôkladne čítať. Lepok patrí medzi alergény. Dôležité je dopĺňať živiny v podobe zeleniny, ovocia, strukoviny, orechy, mliečnych produktov (pokiaľ nemáme neznášanlivosť laktózy).

Keď sa stravujeme v reštauráciách alebo iných zariadeniach, treba dávať pozor na jedlá, mnohé sa zahusťujú múkou (zápražky) polievky, prívarky, omáčky, radšej sa opýtať kompetentnej osoby na výskyt lepku.

Bezlepková diéta – jedálny lístok (jedálniček):

Tento jedálny lístok na bezlepkovú diétu je iba informatívny, predtým ako ho prípadne použijete, musíte ho konzultovať s Vaším lekárom!!!

  1. Deň – jedálniček na bezlepkovú diétu
  • Raňajky: krajec bezlepkového chleba so šunkou a zeleninou
  • Desiata: pár kúskov ovocia či zeleniny
  • Obed: paradajková polievka, šošovicový prívarok s jedným vajíčkom na tvrdo
  • Olovrant: nízkotučný jogurt
  • Večera: zeleninový šalát s olivami
  1. Deň – jedálniček na bezlepkovú diétu
  • Raňajky: nízkotučný jogurt s ovocím
  • Desiata: 1 kúsok bezlepkovej bábovky
  • Obed: kapustová polievka, hovädzie mäso na zelenine
  • Olovrant: 1krajec bezlepkového chleba so šunkou a syrom
  • Večera: bezlepkové cestoviny so syrovou omáčkou
  1. Deň – jedálniček na bezlepkovú diétu
  • Raňajky: omeleta z dvoch vajíčok a krajec bezlepkového chleba
  • Desiata: ovocie alebo zelenina
  • Obed: hrachová polievka, 1 plátok kuracieho mäsa so zemiakmi a špenátová omáčka
  • Olovrant: nízkotučný jogurt
  • Večera: zeleninové rizoto
  1. Deň – jedálniček na bezlepkovú diétu
  • Raňajky: 1 krajec bezlepkového chleba so syrovou nátierkou
  • Desiata: pro-bio jogurt
  • Obed: slepačí vývar, Francúzke zemiaky s kuracím mäsom
  • Olovrant: zelenina alebo ovocie
  • Večera: hrachová kaša
  1. Deň – jedálniček na bezlepkovú diétu
  • Raňajky: 1 vajíčko na tvrdo, 1 plátok šunky a 1 krajec chleba (bezlepkového)
  • Desiata: kakao
  • Obed: zeleninová polievka s vajíčkom, bravčové soté s ryžou
  • Olovrant: zeleninový šalát
  • Večera: zapekaná brokolica so zemiakmi

Celiakia, resp. bezlepková diéta sa dá zvládnuť. Nepodceňte ale prvé príznaky celiakie. Prirodzene bezlepkových potravín je tiež dosť na výber, treba vhodne kombinovať, aby bola strava pestrá, hlavne zdravá. Sledujte na obaloch výskyt lepku. Samozrejme aj pohyb je dôležitý s dostatočným pitným režimom. Správna kombinácia stravy, pitného režimu a pohybu po schválení lekárom Vám zaručí pevnejšie zdravie, taktiež aj psychickú pohodu, ktorá je najdôležitejšia.

Zdravotné diéty:  diéta pri cukrovke   detoxikačná diéta   diéta pri dne

TOTO JE HRIECH NEVYUŽIŤ: Ak cítiš, že potrebuješ zmenu, pridaj sa do mojej FB skupiny. Neoľutuješ. Účinné tipy pre zdravie i peknú postavu, super komunita,... Navyše môžeš získať ANALÝZU stravovania. "Pridaj sa tu!!" facebook skupina Herbalife

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *