Prísne dodržiavanie diéty a dbanie na pravidelnosť a kvalitu stravovania je základom pre úspešnú liečbu pankreatitídy. Stavebným kameňom u pacientov s pankreatitídou, je zvýšenie príjmu rastlinných bielkovín, znížiť príjem tukov a sacharidov a cukru.
Pankreas je podžalúdková žľaza, ktorá napomáha pri spracovávaní a trávení potravy. Preto je správne stravovanie dôležité nielen pri jeho ochorení, ale mali by sme sa venovať aj prevencií.
Pankreas ovplyvňuje aj hladinu cukru v krvi, a tak narušenie jeho funkcie vedie k cukrovke. Existujú aj domnienky, že môže predstavovať rizikový faktor pre rozvoj mnohých ďalších ochorení, ako sú napríklad srdcové choroby, vysoký krvný tlak, mŕtvica a problémy s obličkami.
Správne sa stravovať počas držania diéty pri zápale pankreasu je vysoko dôležité, pre dosiahnutie zlepšenie zdravia nevyhnutné. Diétu je potrebné dodržiavať približne 5-6 dní. Stravovanie by malo byť výlučne pravidelné a ideálne sú 5 hodinové prestávky medzi jedlami
Vznik pankreatitídy
- Choroby žlčníka, žlčových ciest.
- Cirhóza (nepriaznivé chronické ochorenie charakterizované degeneráciou a nekrózou pečeňový parenchým).
- Prítomnosť dvanástnikového vredu: vredy, gastrointestinálne duodenitída alebo (duodenitída – je zápalové ochorenie sliznice dvanástnika).
- Intoxikácie (otravy) alkoholom.
- Brušná trauma akou je napríklad pád.
- Podráždenie v dôsledku užívania liekov – immunosupressanty, indometacín, paracetamol, antibiotiká, Brufen, estrogén.
- Cievne ochorenia.
- Rôzne infekcie, ako je napríklad hepatitída spôsobená vírusmi B a C.
- Dedičné predispozície.
- Ochorenie spojivového tkaniva.
Čo nekonzumovať počas držania diéty pri zápale pankreasu?
Zabudnite na vyprážané, korenené, údené pokrmy. Taktiež je potrebné vylúčiť sladkosti, šumivé nápoje a alkohol.
Ďalej zo svojho jedálnička musíme vylúčiť výrobky, ktoré spôsobujú tvorbu kyselín v tela (kapusta, fazuľa, bohatý vývar s mäsom, hubami alebo ryby, polievky, kyslá smotana, tuky, živočíšne tuky (okrem masla)).
Vyvarujte sa presladeným a taktiež presoleným pokrmom… sladkosti, chlieb, zemiaky a taktiež káva a alkohol. Úplne sa treba vyhnúť mliečnym výrobkom a živočíšnym bielkovinám.
Čo konzumovať počas držania diéty pri zápale pankreasu?
Počas držania diéty doporučujeme konzumovať tieto ľahké jedlá a potraviny ako napríklad.: zeleninové polievky, ľahké vývary, zelenina, zemiaková kaša, dusené jedlá z chudé mäso, varené ryby, ovsené vločky vo vode, mliečne výrobky s malým množstvom tuku.
Konzumácia ovocia počas držania diéty je povolená ale iba v menšom množstve.
Zeleninu doporučujeme vyberať také druhy, ktoré obsahujú veľa vlákniny (reďkovky).
Preferujte jedlá tepelne ošetrené: dusené, varené (nie vyprážané).
Medzi odporúčané potraviny patria: losos, krevety, kuracie mäso a vajcia, tofu, vlašské orechy, jablká, hrušky, maliny, brokolica, uhorky, špargľa, avokádo, olivový olej, škorica a bylinkové čaje.
Aké prijímať tekutiny
Vhodné sú minerálne vody ale bez “bubliniek” (neperlivé). V systematickom prijímaní minerálnej vody, môžte napomôcť pri normalizovaní fungovania žlčového a pankreasového systému. Ďalej sú vhodné bylinné čaje, čistá pramenitá voda…
Upozornenie
Zápal pankreasu je vážny zdravotný problém a preto bez konzultácie s vašim lekárom, nedoporučujeme púšťať sa do držaní diéty bez súhlasu odborného lekára.
Dobry den,
som zmeteny z tohto clanku pretoze na jednej strane pisete zesa treba vyhybat kapuste, fazuli a o par riadkov nizsie pisete co sa ma konzumovat a je tam kapusta, a fazula. Asi by to bolo dobre opravit, alebo s iv tom urobit jasno.
Vopred dakujem za opravu.
To iste si myslim aj ja. Kapusta a strukoviny je to najhorsie pri pankreatitide a v clanku su uvedene ako odporucane? Vsak to je isty zachvat pankreasu po ich konzumacii.
Odporúčané potraviny nesedia: vajcia, vlašské orechy,hrušky, maliny, brokolica, uhorky, špargľa, avokádo?
vajcia:- povolené neobmedzene bielok, 1 vajce ako súčasť pokrmu(nie natvrdo..), vlašské orechy, avokádo(obsahujú výrazné množstvo tukov), kapusta(vôbec nie), strukoviny, brokolica, paprika(nie, kvôli nafukovaniu, a nižšej stráveľnosti), maliny, čučoriedky, hrušky (sa neodporúčajú) uhorky(zbavené šupky) atď.